КОСМЕТ - РЕЧ КОЈА НЕДОСТАЈЕ
Слога
ДРЖАВА НЕМАЊИЋА

Златно доба - НЕМАЊИЋИ

Приликом оснивања државе Немањића долази до сукоба на Косову код Пантина. Сукобљавају се Завидини синови, велики жупан Тихомир и кнез Немања, око 1168. Стефан Немања припаја својој држави цео простор сем Призрена који је држави придружио Стефан Првовенчани.

Северна, а делимично и средња Албанија била је тредиционално католичка земља. Период владавине краљева Стефана Дечанског, као и цара Душана, је период највећег успона српске државе, а Косово је препуно задужбина ових владара које су подизане у српско – византијском стилу.

Велика Душанова освајања покренула су талас прве велике албанке миграције на југ, у Епир. Албански феудалци налазили су свој интерес у подржавању политике краља и цара Душана према грчким земљама. Објашњење за ову оријентацију албанске властеле налази се у самом феудалном уређењу српске државе.

Још у доба краља Милутина албански феудалци се укључују у феудални поредак српске државе са звањима и бенефицијма жупана, војводе или казнаца.

Косово и Метохија и друге области на источној и јужној граници Србије према византијској Македонији улазе у састав немањићке српске државе, као земље у етничком погледу српске. Оне су зато не само одмах и у пуној мери интегрисане политички, економски и културно него су чак и постале одмах по припајању средишње области свеколиког српског духовног и уопште националног живота, сигурна основица за даље обједињавање и заокруживање српске националне територије.

Поучан материјал о овој теми.
Овде преузмите садржај (.ppt 1.89 MB)

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

БАЊСКА

 • Бањска - је најпознатија грађевина краља Милутина.

  Храм је посвећен светом Стефану и налази се у месту Бањска. У овом храму сахрањен је краљ Милутин, а у њему је извесно време било седиште Бањске, односно Ибарске епископије.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

ДЕЧАНИ

 • Дечани – су највећи српски средњевековни манастир.

  То је храм Пантократора (Сведржитеља), код села Дечане јужно од Пећи. Дуги су преко 36 метара и високи скоро 30 метара, па се називају и Високим Дечанима. Сазидао их је архитекта, католичк монах, Вита из Котора, „града краљева“, по налогу Стефана Дечанског, потом краља Душана, између 1327. и 1335. године и о томе оставио натпис над јужним порталом.

  Грађени су у духу романичке, делом готичке градитељске традиције. Дечани си пример монументалне грађевине складних пропорција и племените једноставности. Знатно је био оштећен одмах после косовске битке, али га је обновила кнегиња Милица, те се она и данас у Дечанима помиње као други ктитор манастира.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

СВЕТИ АРХАНЂЕЛИ

 • Свети Арханђели – налази се непоредно крај Призрена, у клисури реке Бистрице, најзначајнија је задужбина цара Душана.

  Моћни владар је саградио главну цркву, другу, мању, посвећену светом Николи, велику трпезарију и многа друга здања између 1343. и 1352. године. У цркви светих Арханђела налазио се и његов гроб, са богатим скулптуралним украсом, поред осталог и са исклесаним царевим портретом. Данас су од раскошне архитектонске целине преостале само рушевине, претежно темељи. Изнад манастира су остаци тврђаве Вишеграда.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА

 • Пећка патријаршија – је средиште српске цркве кроз векове. Подизана је у етапама. Прву цркву, Свете Апостоле, подигао је вероватно јиш жички игуман Арсеније, касније српски архиепископ, у трећој деценији 13. века на метоху жичког властелинства.

  У 14. веку подигнути су остали храмови: са северне стране Сетих Апостола храм светог Димитрија (Никодим, итмеђу1321. и 1324.), а са јужне стране црква Богородице Одигитрије са параксилима Јовану Претечи и светом Арсенију Српском (Данило Други, 1324-1337). Нешто касније, али пре 1337. подигнута је и заједничка припрата, као и мали храм светог Николе уз јужни зид.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

ГРАЧАНИЦА

 • Манастир Грачаница се налази у долини реке Грачанице, десне притоке Ситнице, главног тока котлине. Близу манастира на северу је главни град котлине Приштина, а источно је вештачко Грачанско језеро, које служи за водоснабдевање Приштине. Манастиру је сусед и рудник олова Ајвалија. Лежи на надморској висини 600 м. Грачаница је једна од последњих задужбина великог градитеља краља Милутина. Подигнута је на руинама старије Богородичине цркве из 13. века, а ова је била подигнута на темељима рано-хришћанске базилике из 6. века.

  Грађена је 1321. године од првобитног манастирског комплекса, очувана је само монументална црква посвећена "Успењу Пресвете Богородице". Припрата је подизана нешто касније. Представља врхунац градитељства у духу византијске традиције. Основу јој чине 2 уписана крста а централна купола доминира над четири мања кубета. Зидана је од тесаника и опеке. Живопис је рађен 1321/22. године и приказује живот Исуса Христа и Богородице, портрете Немањића. Од Немање до Милутина, краља Милутина и краљицу Симониду, краљицу Јелену као монахињу и краља Милутина као монаха. Грачаница је имала богату ризницу која је страдала у пожару 1380. године. Од појединачних фигура истиче се лик Св. Јована. Он је био узор сликарима Русије.


Српско царство

У раздобљу од смрти цара Душана до Mаричке битке оцртала се у јасним обрисима нова политичка карта српског царства. Душанов полубрат Симеон прогласио се за цара 1356. и коначно из јединствене државе издвојио грчке и албанске области на крајњем југу, у Епиру и Тесалији.

Област Косова у раздобљју дезинтеграције царства није ни сама била јединствена, нити стално у поседу једног господара, али је веома чврсто у српским рукама. Српски посед Косова није ни једном био доведен у питање, нити су до Косова допирала настојања средњоалбанских феудалаца да се осамостале.

Област краља Вукашина допирала је с југа до Приштине и Новог Брда односно до Паштрика, захватајући већи део Косова поља, Горњу Мораву и Криву Реку, а западно добар део поречја Белог Дрима и Призрен.

Северно од Приштине додиривала се Вукашинова земља са облашћу кнеза Лазара код Звечана.

На западни део данашње Метохије протезала се из Зете област Балшића, која је покривала и читаву северну Албанију.

Поучан материјал о овој теми.
Овде преузмите садржај (.ppt 784 Kb)


После пропасти Мрњавчевића на простору Косова у ширем смислу утврђује се Вук Бранковић. Потискујући Балшиће он успева да захвати практично све делове косовске области западно од линије Скопље – Приштина – Нови Пазар. Поред Скопља и Призрена, у његовој области нашли су се Пећ, Приштина, Вучитрн, Трепча, Звечан.

Важна је околност што ова област после 1389. године није ни одмах ни брзо прешла под непосредну власт Османлија.

Water-resistant in order to 100 yards, the actual tag heuer replica sale center situation is made of a good prevent associated with 904L metal. All of us hublot replica uk begin to see the fluted, unadorned situation back again right here, searching because staid as well as awesome because actually. There is some thing in regards to a rolex replica sale back again that isn't attempting to make an impression on a person which rolex replica sale you like as well as run after this much more. Exactly what We, and many more, adore regarding Rolex is simply exactly how well-made their own anklet bracelets tend to be. The actual 904L metal rolex replica strong connected Oyster band appears as well as seems just like actually about the arm. The actual replica watches sale middle hyperlinks, satin-finished external hyperlinks using the refined sides tend to be fairly near to excellence.