КОСМЕТ - РЕЧ КОЈА НЕДОСТАЈЕ
Слога
ДРЖАВА НЕМАЊИЋА

Златно доба - НЕМАЊИЋИ

Приликом оснивања државе Немањића долази до сукоба на Косову код Пантина. Сукобљавају се Завидини синови, велики жупан Тихомир и кнез Немања, око 1168. Стефан Немања припаја својој држави цео простор сем Призрена који је држави придружио Стефан Првовенчани.

Северна, а делимично и средња Албанија била је тредиционално католичка земља. Период владавине краљева Стефана Дечанског, као и цара Душана, је период највећег успона српске државе, а Косово је препуно задужбина ових владара које су подизане у српско – византијском стилу.

Велика Душанова освајања покренула су талас прве велике албанке миграције на југ, у Епир. Албански феудалци налазили су свој интерес у подржавању политике краља и цара Душана према грчким земљама. Објашњење за ову оријентацију албанске властеле налази се у самом феудалном уређењу српске државе.

Још у доба краља Милутина албански феудалци се укључују у феудални поредак српске државе са звањима и бенефицијма жупана, војводе или казнаца.

Косово и Метохија и друге области на источној и јужној граници Србије према византијској Македонији улазе у састав немањићке српске државе, као земље у етничком погледу српске. Оне су зато не само одмах и у пуној мери интегрисане политички, економски и културно него су чак и постале одмах по припајању средишње области свеколиког српског духовног и уопште националног живота, сигурна основица за даље обједињавање и заокруживање српске националне територије.

Поучан материјал о овој теми.
Овде преузмите садржај (.ppt 1.89 MB)

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

БАЊСКА

 • Бањска - је најпознатија грађевина краља Милутина.

  Храм је посвећен светом Стефану и налази се у месту Бањска. У овом храму сахрањен је краљ Милутин, а у њему је извесно време било седиште Бањске, односно Ибарске епископије.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

ДЕЧАНИ

 • Дечани – су највећи српски средњевековни манастир.

  То је храм Пантократора (Сведржитеља), код села Дечане јужно од Пећи. Дуги су преко 36 метара и високи скоро 30 метара, па се називају и Високим Дечанима. Сазидао их је архитекта, католичк монах, Вита из Котора, „града краљева“, по налогу Стефана Дечанског, потом краља Душана, између 1327. и 1335. године и о томе оставио натпис над јужним порталом.

  Грађени су у духу романичке, делом готичке градитељске традиције. Дечани си пример монументалне грађевине складних пропорција и племените једноставности. Знатно је био оштећен одмах после косовске битке, али га је обновила кнегиња Милица, те се она и данас у Дечанима помиње као други ктитор манастира.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

СВЕТИ АРХАНЂЕЛИ

 • Свети Арханђели – налази се непоредно крај Призрена, у клисури реке Бистрице, најзначајнија је задужбина цара Душана.

  Моћни владар је саградио главну цркву, другу, мању, посвећену светом Николи, велику трпезарију и многа друга здања између 1343. и 1352. године. У цркви светих Арханђела налазио се и његов гроб, са богатим скулптуралним украсом, поред осталог и са исклесаним царевим портретом. Данас су од раскошне архитектонске целине преостале само рушевине, претежно темељи. Изнад манастира су остаци тврђаве Вишеграда.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА

 • Пећка патријаршија – је средиште српске цркве кроз векове. Подизана је у етапама. Прву цркву, Свете Апостоле, подигао је вероватно јиш жички игуман Арсеније, касније српски архиепископ, у трећој деценији 13. века на метоху жичког властелинства.

  У 14. веку подигнути су остали храмови: са северне стране Сетих Апостола храм светог Димитрија (Никодим, итмеђу1321. и 1324.), а са јужне стране црква Богородице Одигитрије са параксилима Јовану Претечи и светом Арсенију Српском (Данило Други, 1324-1337). Нешто касније, али пре 1337. подигнута је и заједничка припрата, као и мали храм светог Николе уз јужни зид.

*** 
З А Д У Ж Б И Н Е

ГРАЧАНИЦА

 • Манастир Грачаница се налази у долини реке Грачанице, десне притоке Ситнице, главног тока котлине. Близу манастира на северу је главни град котлине Приштина, а источно је вештачко Грачанско језеро, које служи за водоснабдевање Приштине. Манастиру је сусед и рудник олова Ајвалија. Лежи на надморској висини 600 м. Грачаница је једна од последњих задужбина великог градитеља краља Милутина. Подигнута је на руинама старије Богородичине цркве из 13. века, а ова је била подигнута на темељима рано-хришћанске базилике из 6. века.

  Грађена је 1321. године од првобитног манастирског комплекса, очувана је само монументална црква посвећена "Успењу Пресвете Богородице". Припрата је подизана нешто касније. Представља врхунац градитељства у духу византијске традиције. Основу јој чине 2 уписана крста а централна купола доминира над четири мања кубета. Зидана је од тесаника и опеке. Живопис је рађен 1321/22. године и приказује живот Исуса Христа и Богородице, портрете Немањића. Од Немање до Милутина, краља Милутина и краљицу Симониду, краљицу Јелену као монахињу и краља Милутина као монаха. Грачаница је имала богату ризницу која је страдала у пожару 1380. године. Од појединачних фигура истиче се лик Св. Јована. Он је био узор сликарима Русије.


Српско царство

У раздобљу од смрти цара Душана до Mаричке битке оцртала се у јасним обрисима нова политичка карта српског царства. Душанов полубрат Симеон прогласио се за цара 1356. и коначно из јединствене државе издвојио грчке и албанске области на крајњем југу, у Епиру и Тесалији.

Област Косова у раздобљју дезинтеграције царства није ни сама била јединствена, нити стално у поседу једног господара, али је веома чврсто у српским рукама. Српски посед Косова није ни једном био доведен у питање, нити су до Косова допирала настојања средњоалбанских феудалаца да се осамостале.

Област краља Вукашина допирала је с југа до Приштине и Новог Брда односно до Паштрика, захватајући већи део Косова поља, Горњу Мораву и Криву Реку, а западно добар део поречја Белог Дрима и Призрен.

Северно од Приштине додиривала се Вукашинова земља са облашћу кнеза Лазара код Звечана.

На западни део данашње Метохије протезала се из Зете област Балшића, која је покривала и читаву северну Албанију.

Поучан материјал о овој теми.
Овде преузмите садржај (.ppt 784 Kb)


После пропасти Мрњавчевића на простору Косова у ширем смислу утврђује се Вук Бранковић. Потискујући Балшиће он успева да захвати практично све делове косовске области западно од линије Скопље – Приштина – Нови Пазар. Поред Скопља и Призрена, у његовој области нашли су се Пећ, Приштина, Вучитрн, Трепча, Звечан.

Важна је околност што ова област после 1389. године није ни одмах ни брзо прешла под непосредну власт Османлија.