КОСМЕТ - РЕЧ КОЈА НЕДОСТАЈЕ
Сеобе

Лева навигација

Демографска историја Косова и Метохије

Сеобе и прогони су вазда газдовали овим просторима. Оне су доносиле јад и чемер српском роду до дана данашњих.

Трагедија која не престаје - континуитет несрећа које су се надвиле над овај народ и ову напаћену земљу променио је и етничку слику "тог меког трбуха земље Србије".

### 
Историја која нас опомиње

Занимљиво је да доступни историјски извори нигде не помињу албанско присуство током раног средњег века на Балкану. Помена о Албанцима нема чак ни у чувеној хроници ученог Византинца Константина Порфирогенита (De administrando imperio).

И не само то.

  • Никаквог извођења албанског имена нема ни у другим важним историјским изворима тог доба.
  • А албанских назива нема ни на сачуваним географским картама Косова и Метохије, што само потврђује егзактну чињеницу да су Албанци ову област масовно населили пратећи турска освајања (а притом не остављајући дословно никакав културни и цивилизацијски траг свог присуства).
  • Велика демографска померања су се на КосМету, по правилу, догађала на штету Срба и то увек кад би долазило до политичких преврата и ратова великих сила.

Какве су то околности које су до тога довеле Косово и Метохију?

### 
Трагичне околности

Срби су били апсолутна већина на КоСмету и у време великих турских освајања.

Насељавање Албанаца и заузимање српског земљишта се посебно појачало после великих српских (присилних) сеоба, у XVII и XVIII веку (1690. и 1739. године).

  • Ипак на почетку деветнаестог века, у доба I и II српског устанка, Срби су и даље представљали већину на територији Косова и Метохије.
  • Тако је остало све до Сан-Стефанског мира и Берлинског конгреса. Тек после 1878. године је дошло до драматичног пораста броја муслиманског становништва на Косову и Метохији. Тада је, у ствари, и почео највећи прогон (до тада већинског) хришћанског српског живља. И овај зулум, праћен сталним насиљем и свакодневним застрашивањем, неће престати (са кратким паузама) све до данас ...
1999. година 
Трагично бомбардовање Србије од стране НАТО пакта додатно је погоршало демографску слику Косова и Метохије. Велики број Срба и неалбанаца био је принуђен да, у дугим избегличким колонама, напусти своја вековна огњишта, чиме је суштински припремљен терен за сва каснија драматична дешавања (рушење, паљење српских кућа и хришћанских светиња, убиства и прогони преосталих срба).

Нека нам је Бог на помоћи!