КОСМЕТ - РЕЧ КОЈА НЕДОСТАЈЕ
Колевка

Лева навигација

КосМет - биљни и животињски свет

.

 
Прелепа природа

Космет је једна велика градина са таласастим земљиштем а природна ограда те градине су околна брда. Космет углавном има тип флоре равница, који је измешан тамо и амо са барским и брдским белегама. Барска је флора заступљена биљем које расте по ритовима. А представници брдске флоре Космету силазе са високих планина које га окружују, као што су с југа Шар и са севера Копаоник.

Поред река, које Космет пресецају и натапају, налазе се изванредни сенокоси а свуда има лепе ораће земље. Сем цереалија тамо сеју доста пасуља, купуса, роткве, патлиџана, лука и лана. Лозе има мало, углавном у Метохији. Шуме су све ређе. У далекој прошлости није било тако, али су је господари Космета утаманили. Сем дрена са по каквом липом украј села, остало је дрвеће слабо заступљено. Међутим шибље је прилично заступљено а и одржало се те образује веће или мање жбуње. Од шибља се виђа трње, чалија, леска, ружа и тд. Од повијуша павит, вињага и оструга.

Од сисаваца већих, најобичнији глодар је зец, лисица а преко зиме чешће се јавља вук. Срне и видре има нешто мало. По жбуновима цвркућу све обичне певачице: славуј, чешљуга, шева, врабац итд. Гнезде се и разне чапље, роде и многе пловке.

Косметом круже орао и сиви соко, препелице, јаребице, дивље пловке итд. У рекама се срећу: шаран, сом, лињак, црвенперка, смуђ, пастрмка, јегуља и рак.

Опширнији линк-текст о природи КосМета ...
Овде преузмите садржај (.zip 25.3 MB)


Погледајте, свидеће вам се.

Како се некад чувала природа?


Жртва у житу за птице – ту и тамо, у старини, кад се у току лета заврши жетва на њиви, издвоји се један неодрешен сноп жита и постави на мотку на њиви. Био је намењен за храну птицама.

Срна – неопростиво је зими, кад је дивљач у невољи, убити срну; верује се да ће се кућа из које потиче ловац, 'утрети'. Ко зими прихвати срну, прехрани је, сачува и на пролеће пусти у шуму на слободу, 'његова ће кућа имати напредак'. Тако се веровало у Новом Брду.

Срндаћ или срна – ловци су радије ловили срндаће него срне, јер су сматрали да их је грехота убити. Шта мислиш, зашто? Кад убијеш женку, убио си и њено будуће, а можда и садашње потомство.

Родно дрво – Дрво које рађа плодове који се употребљавају за исхрану, не треба да посече онај ко има децу, веровали су наши стари. Родно дрво се никад није стављало на ватру.