КОСМЕТ - РЕЧ КОЈА НЕДОСТАЈЕ
Вариво
КосМетски кувар
### 
Пријатно ви било!

Посан гра- Гра 'измијаш' у једну, а највише три воде. Обавезно бациш ту воду, сипаш нову па ставиш да се кува. Кад проври, оцедиш –једну каленицу-мало вреле воде, која се касније додаје у пасуљ. На крају исечеш једну главицу кромида и посолиш. Једноставно, зар не?

Печурке печене на шиљку- Очистиш и мало посолиш печурке, па их натакнеш на подужи шиљак-ражањ, а затим испечеш на жару. Кад се охладе, могу још мало да се посоле, једу се истог дана, обично са хлебом.

### 
Туршија од трњина

Баш пре неки дан смо набрали зреле трњине. Оне се ујесен беру. То су оне ситне црне бобице од којих ти се стежу усне кад их једеш. Немају леп укус кад су свеже, али нису лоше у туршији. И лако се спремају. Ставе се у туршију и прелију водом. Једу се кашиком, уз хлеб.

Зељаник

Коре за ову посну питује мајка умесила од пшеничног брашна. Ја сам препржила кисели купус на зејтину, то је надев за питу. Кад га увијеш, зељаник омастиш зејтином и печеш.

### 
Муљаница или мацаница

Испеци паприке у црепуљи... Добро, тако смо ми радили. Ти их испеци у рерни или напољу на роштиљу. Огули их и испржи на зејтину, у мајчином омиљеном тигању. Само пази да јој не уништиш тигањ! У то исецкај кромид, посоли, па обедуј са хлебом, мада боље иде уз зељаник, кад га има.